Skip til hoved indholdet

OpEn årsrapport 2023

Oprettet 06 august 2024
Projektmodtageren Climate Partnerships til et arrangement med OpEn på Klimafolkemødet 2023

Indledning fra styregruppen


2023 var andet år for OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

OpEn består både af en pulje - som frem til 2025 uddeler cirka 20 millioner årligt til projekter og formidlingslega­ter, der skaber viden, holdning og handling om global udvikling – og af en række programunderstøttende akti­viteter. Puljen forvaltes af CISU – Civilsamfund i Udvikling og Fonden Roskilde Festival i samarbejde med The Why Foundation og Democracy X (tidligere DeltagerDanmark).

OpEn-puljen modtog i 2023 i alt 175 ansøgninger, som blev til 49 bevilgede projekter. Det betyder også, at puljen i sine to leveår nu har støttet over 100 projekter, og at vi kan begynde at se nogle tydelige tendenser i projekterne:

De fleste OpEn-projekter i 2023 handler om klima, drejer sig om Afrika, og har unge som målgruppe.

Tendensen i puljen afspejler den generelle samfundstendens, at mange danskere er bekymrede for klimakrisen og leder efter svar på, hvad de kan gøre for at bremse den. Og den tendens er særligt stærk hos unge. Samtidig er klima et af de udviklingsemner, hvor det er mest tydeligt, hvordan den enkeltes hverdag og lokalsamfund i Danmark er forbundet med globale sammenhænge.

Understøtter udviklingspolitiske tendenser
På den måde lægger projekterne i puljen sig op ad nogle af de generelle udviklingspolitiske tendenser i 2023 om et styrket fokus på sammenhængen mellem klima og fattigdomsbekæmpelse, mere ligeværdige partner­skaber mellem danske aktører og deres partnere ude i verden, at mennesker i det globale syd selv fortæller deres historie og et større fokus på samarbejdet mellem Danmark og Afrika. Det er sket på trods af, at det ikke er styret gennem retningslinjerne, og puljen også er åben for ansøgninger om alle typer neutrale målgrupper, alle temaer indenfor global udvikling og alle lande på OECD’s DAC-liste.

Sydpartnere styrker projekterne
Antallet af partnere fra det globale syd er også øget markant i de bevilgede projekter 2023 i forhold til i 2022. Det vil sige, at projektmodtagerne har fokus på at fremme deltagelse og involvering af mennesker i det globale syd på en ligeværdig, konstruktiv og respektfuld måde.

Puljen når flere neutrale
OpEn blev blandt andet sat i verden for at skabe oplys­ning og engagement om global udvikling til de danskere, der ikke har taget stilling til global udvikling, eller som ikke har et særligt kendskab til det. I puljen har vi kaldt dem ‘de neutrale overfor global udvikling.’

I årsrapporten for 2022 skrev vi, at det havde vist sig at være et vigtigt, men udfordrende fokus at nå neutrale målgrupper. I konsortiet har vi som mål, at 30% af mål­grupperne i projekterne fra 2021-2025 skal være neutra­le. Nu hvor nogle projekter er afsluttede, og mange er godt i gang, kan vi se, at puljen kommer til at nå ud til en del flere neutrale end først forventet.

Før OpEn-puljen var der i Danmark ikke så stort et fokus på at nå neutrale målgrupper. Puljen har gjort det til en fælles opgave for alle, der arbejder med oplysning og engagement, og styrker den samlede kapacitet til at nå dem.

Stor interesse for programunderstøttende aktiviteter
OpEn står på to ben og rummer både en pulje med midler til uddeling og programunderstøttende aktivite­ter. 2023 var det første år, hvor alle de programunderstøttende aktiviteter blev rullet ud. Det er en opgave, vi i CISU og Roskilde Festival løser i samarbejde med The Why Foundation og Democracy X.

Der har været stor deltagelse i alle aktiviteterne, som er kommet langt bredere ud, end vi havde turde drømme om– herunder både til netværksmøder, hovedeventet OpEn x GRASP og de fælles OpEn-platforme på folkemøder og festivaler.

OpEn styrker engagements- og oplysningsfagligheden
Puljen har også været med til at skabe en fælles plat­form for alle i Danmark, der bruger eller ønsker at bruge deres kompetencer til at oplyse og engagere om global udvikling. Det er et vigtigt udgangspunkt for, at ’engage­ments- og oplysningsfagligheden’ kan styrkes i Danmark, og det er vi godt på vej til at lykkedes med. Vi har set flere eksempler på aktører, der har fundet hinanden til netværksmøderne, og som nu arbejder sammen. Det er måske et af puljens vigtigste resultater.

Netværksaktiviteterne og puljens hovedevent OpEn x GRASP inspirerer og kapacitetsopbygger projektmodtagere samt skabe netværk mellem aktører fra forskellige sektorer. Før OpEn-puljen var der ikke et fælles mødested på tværs af sektorer for de personer i civilsamfundsorganisationer, virksomheder, medier, uddannelsesinstitutioner mm., hvis faglighed det er at engagere og oplyse om globale emner.

Der er potentiale for at lave mere aktiv match-making mellem forskellige aktører. Det arbejder OpEn videre med.

Festivaler og folkemøder i alle hjørner af Danmark
Mere end 24 projektmodtagere deltog i 2023 på platformene i mange hjørner af Danmark, hvor der ikke normalt er stort fokus på global udvikling. Sammen skabte vi oplysning og engagement om global udvikling til neutrale unge, ældre og børnefamilier på Folkemødet Møn, Kulturmødet Mors, Roskilde Festival og Klimafolkemødet i Middelfart.

Det er fantastisk at opleve, hvordan personer fra alle sektorer har taget godt imod de forskellige arrangemen­ter og har inspireret hinanden til at gøre deres arbejde endnu bedre.

Stort uforløst potentiale
Det er meget glædeligt, at så mange aktører finder puljen relevant, men det har også en bagside. I 2023 var der igen rigtig mange ansøgere, der brugte tid og kræfter på at udarbejde gode projektansøgninger, som ikke fik støtte på grund af for få midler. Faktisk var der klart flere støtteværdige ansøgninger, der fik afslag på grund af for få midler, end der var ansøgninger, der rent faktisk fik bevillinger. Derfor vil vi i 2024 lave en revision af retningslinjerne med skærpede krav og kriterier, samtidig med at vi vil gøre beslutningstagere opmærk­somme på, at puljen med flere midler til uddeling kunne nå ud til langt flere.

Europæisk interesse for puljen
Der var også interesse for OpEn udenfor Danmarks grænser. I 2023 kontaktede udenrigsministerierne i Norge og Tyskland og EU Development and Awareness Raising (DEAR) OpEn-konsortiet for at lære om, hvordan puljen kombinerer puljeforvaltning med kapacitetsop­bygning og programunderstøttende aktiviteter.

Ligeledes har CISU brugt erfaringer fra OpEn-puljen til at skabe en lillesøster som et supplement til OpEn. Puljen åbnes i efteråret 2024, og kommer til at hedde Connect for Global Change. Den nye EU-pulje skal støtte oplysning- og engagementsprojekter under 200.000 kroner og kan søges af civilsamfundsorganisationer.

Vi ser frem til i 2024 at komme i kontakt med endnu flere ildsjæle, som vil bidrage til OpEns vision om at gøre folkeligt engagement til en folkesag.

De bedste hilsner
Jeef Bech, sekretariatsleder i CISU – Civilsamfund i Udvikling
Christina Bilde, Vicedirektør for Kommunikation, partnerskaber og filantropi, Roskilde Festival

Læs hele OpEns årsrapport 2023 her.